Tüm Yönleriyle Bonzai Nedir?
Uzun süre üzerinde çalıştığım ve özel olarak hazırladığım bonzai yazı dizisinin ilk makalesidir. Bu makalede; bonzai nedir ? bonzai nasıl etki eder ? Bir insanın uyuşturucu kullandığı nasıl anlaşılır  ? Bonzai nasıl bırakılır ?  Bonzai bıraktıktan sonra etkileri nelerdir ?  gibi sorular yanıt bulmaktadır.



Bonzai; esrarın yol açtığı belirtilere benzeyen etkileri olan psikoaktif sentetik bir maddedir. Esrarın yol açtığı belirtilere benzeyen etkiler derken yanlış anlaşılmasın kısmen benzer etkilerdir. Zira; esrar ve bonzai uzaktan yakından alakası olmayan maddelerdir ve en basit örneği ile; esrar bir bitkidir toprakta büyür, yetişir ve hasat edilir. Fakat bonzai tamamen laboratuvarda insan eli ile üretilmektedir.

Ülkemizde 2010 yılı ve sonrası hızla yayılmaya başlayan bu uyuşturucunun tarihçesini araştırdığımda farklı farklı açıklamalar olduğunu gördüm. Bir doktor; bonzai uyuşturucu maddesinin ilk 1950'lerde Rusya'da narkoza benzer bir madde olarak üretildiği fakat sağlığa zararı olduğu anlaşılınca tıpta yasaklandığı ve sonrasında uyuşturucu madde olarak dünyaya yayıldığını yazmış ve yine bir başka doktor ise; 1985 yılında Amerika'da esrarın sakinleştirici, uyutucu, iştah açıcı etkilerini taklit edecek bir madde üretebilmek amacı ile ilk kez üretildiğini yazmış. Aslına bakılırsa Bonzai ilk nasıl ve nerede üretildi? sorusuna bilen de bilmeyen de birşeyler yazmış. Lakin şahsen bana mantıklı gelen gerçek; esrarı laboratuvarda üretebilmekti...


Aslına bakılırsa kısmen başarılı olunmuş çünkü bonzai maddesi aynı esrar gibi iştah açıcı etki yapmaktadır, esrar gibi sakinleştirmekte ve insanı derin düşüncelere sevk etmektedir. Fakat esrar gibi uyutucu değildir tam tersi insanı ayakta baygın hale sokar. Esrarı çok fazla içerseniz derin bir uykuya dalarsınız ancak bonzai'yi çok değil biraz bile fazla içerseniz tabiri caizse; "nefes alan bir ölü" olursunuz..

Türkiye'de 2010 ve sonrası günden güne kullanım oranı hızla artmakta olan bonzai uyuşturucu maddesi ilk zamanlar 3 gramlık paketler halinde ülkeye sokuluyor ve bu şekilde paketler halinde satılıyordu. Yetkililer böyle bir maddeden habersizdi ve rahatça satılıyor, içiliyordu. Fakat sonradan işin rengi ortaya çıkmaya başladığında artık kullanıma hazır paketler halinde ülkeye sokulamadığından sıvı olarak bir şekilde ülkeye sokuluyor ve ülkemizde de bu sıvılar çeşitli çözeltilerle çözülüp bitki ile harmanlanıyor ve sonuç olarak bugün hala daha insanları zehirleyen bu madde ortaya çıkıyor. 

Yani bonzai kesinlikle bir bitki değildir. Uyuşturucu madde bulunan sıvı; çimenle hatta tütünle bile harmanlansa sonuç olarak aynı etkileri yapan bir uyuşturucu ortaya çıkıyor. Şöylede bir gerçek var ki; ülkemizde merdiven altında üretildiği için çözelti olarak aseton, fare zehiri, vs. kullanıyorlar ve böylece zaten zararlı olan bu madde kat kat daha zararlı hale geliyor.

Bonzainin başlıca etkileri ; aşırı endişe, algıda değişiklikler, varsanılar, gevşeme, şüphecilik, kolay yönlendirilebilme, yükselmiş duygu durum, gerçeği değerlendirebilme becerisinde azalma, olayları algılayabilmede sorunlar, aşırı reaksiyon gösterme, bağımlılık, kusma, ağızda kuruluk, çekilme belirtileri, kalp atım hızında artma, çarpıntı, kan basıncında artma, kalp krizi, huzursuzluk ve akıl karışıklığıdır.


Bir insanın uyuşturucu kullandığı nasıl anlaşılır ?

Birinin uyuşturucu kullanıp kullanmadığını anlamak aslında oldukça basittir ve bunun farklı şekilleri vardır. Mesela; gözleri sık sık kızarıyorsa uyuşturucu kullanıyor olabilir. Sık sık yanlız kalmak istiyorsa, kendini odaya kapatıyorsa buda uyuşturucu kullanıyor olduğunu akla getirebilir. Bunlar dışında, eğer çok fazla para harcamaya başladıysa ve para harcamasına rağmen gözle görülür elle tutulur yeni bişeyleri yoksa mesela yeni kıyafetler almıyor veya dışarıda mekanlarda yemek yemiyor fakat sürekli para istiyorsa büyük ihtimalle uyuşturucu kullanıyordur. Kişisel bakımı ve temizliğini ihmal etmeye başladıysa, kendine görünüşüne artık dikkat etmiyor ve ayna karşısına artık pek geçmiyorsa uyuşturucu kullanıyor olabilir. Ayrıca uyuşturucu krizi nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız, asla televizyonda gösterildiği gibi değildir. Bağımlı o derece insanlıktan çıkıp sağa sola saldırmaz fakat anlaşılır derecede farklı davranışlar sergiler. Mesela sürekli para ister ve bulmaya çalışır çünkü bir şekilde madde kullanmak istiyordur. Bir takım anormal davranışlar sergileyebilir.


Bonzai nasıl bırakılır ?

Bonzai yüksek düzeyde bağımlılık yaptığı için bırakmak da zor olabilir fakat imkansız değildir. Bırakma aşamasında yoksunluk evreleri olacaktır ve mutlak sabretmek gerekir. Eğer herhangi bir destek almayıp kendi başınıza bırakmaya çalışıyorsanız; yanlız kalmamaya dikkat edin ve mutlaka kendinize bir uğraş bulun boş kalmayın. Bir hobi edinin, madde kullanmayan insanlarla vakit geçirin ve en önemlisi de bonzai'ye ilk defa başladığınız zamanın öncesini aklınıza getirin neler yapıyordunuz, içmiyorken nasıl vakit geçiriyordunuz bunları hatırlamaya çalışın ve o şekilde zaman geçirmeye bakın. Eğer 72 saat sabrederseniz tüm yoksunluk belirtileri kaybolacak ve inanılmaz derecede rahatlayacaksınız. Evet, bonzai maddesinin yoksunluk belirtileri 3 günde geçer ve kaybolur. Bonzaiyi bıraktıktan sonraki ilk 3 gün çok önemlidir. Bu süre içerisinde yeşil çay içerek  vücudunuzun arınmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca mümkün ise sakinleştirici uyku ilaçları kullanmak da yararınıza olacaktır. Bu zamanı ayakta olmaktan ziyade uyuyarak geçirmeniz içmemeniz için faydalıdır.


Bonzai bıraktıktan sonra etkileri nelerdir ?

Bonzai içmeyi bırakınca ilk 3 gün yani 72 saat boyunca herkeste aynı belirtiler olmamakla beraber; uyuyamayabilir, yemek yiyemeyebilirsiniz ve hayattan keyif almaz bir ruh haline bürünebilirsiniz. Bunlar bonzainin vücuttan çekilme belirtileridir ve sizi biraz rahatsız edebilir. Bu süreçte yaşadığınız olumsuzluklar aslında sizin yararınızadır ve bunun bilincinde olmak oldukça önemlidir. Sonuç itibariyle bonzainin vücutta bıraktığı pislikler temizlenmektedir ve 3 gün sabredip dişinizi sıkarsanız yaşayacağınız rahatlamaya değdiğini göreceksiniz. Bu anlatılanları 6 sene boyunca hergün bir fiil bonzai içmiş birisinin anlattığını da bilmenizi isterim.


Bonzai diğer uyuşturucularla kıyaslandığında eroin kadar hatta belki eroinden bile daha fazla bağımlılık yaptığını söyleyebiliriz. En kötü tarafı ise her içimde bir öncekinden daha fazla içilir. Çünkü vücutta tolerans ortaya çıkar ve kafa yapıcı etkiyi yaşayabilmek için her içimde bir öncekinden daha fazla içilmesi gerekir. 

Basit bir örnek ile; bugün bonzai minimum 10 TL'ye temin edilebiliyor ve 10 TL'ye alınan bu madde ortalama 0,4 gr civarlarındadır. Bonzai kullanmaya yeni başlamış bir kişiye bu 0,4 gr madde bir gün boyunca yeterli gelecektir. Fakat kullanmaya devam ettiğinde aynı oranda madde yarın yarım gün yeterli gelecek, ertesi gün birkaç saat yeterli gelecek ve belli bir süre kullanmaya devam ettikçe başta bir gün boyunca yeterli gelen orandaki maddeyi tek seferde içer hale gelecektir. Bu gerçek hiçbir zaman değişmez ve başta 10 TL ile geçirilen bir gün sonra sonra 100 TL'yle bile geçirilemeyecektir. Sonuç olarak bonzai bağımlıları önce hırsızlık sonra torbacılık yani uyuşturucu satıcılığı yapmaya başlayacaklardır...


Yararlandığım Kaynaklar; www.bilkent.edu.tr  / Dr. Fikret Özgür



Gelen Aramalar: bonzai nedir, bonzai nasıl etki eder,  bir insanın uyuşturucu kullandığı nasıl anlaşılır, bonzai nasıl bırakılır,  bonzai bıraktıktan sonra etkileri nelerdir, bonzai nasıl içilir, bonzai nasıl kokar,  
Önceki Makale
Sonraki Makale

Yazar:

"Ben az konuşurum, sen çok anla.." instagram whatsapp

0 Yorum: