Sativex; İsveç'li Almirall firması tarafından 2012'den bu yana üretilip satışa sunulan ve ülkemizde kanser hastaları için 25 ocak 2016 tarihinden itibaren kırmızı reçete ile kullanımı yasallaşmış oral bir spreydir.
Yeme bozuklukları, mide bulantıları, depresyon vb kemoterapinin ve kanser ilaçlarının yan etkilerinin giderilmesinde kullanılabilmektedir. Ayrıca MS hastalarında oluşan spazmları azalttığı da bilinmektedir.
İlaç ağıza sıkılarak kullanılıyor. Etkileri esrar içmek ile aynı fakat yakılarak dumanı solunmadığı için sağlık açısından bir risk yaratmıyor. Ancak; kendisinde ya da genetik bağı olan birinci dereceden akrabalarında şizofreni belirtileri olan hastalara tavsiye edilmiyor. Esrarın etken maddelerinden THC’nin şizofreniyi arttıran bir etkisi olduğu düşünülüyor.
Sativex'in Bazı Yan Etkileri;
- karın (mide) ağrısı
- iştah değişimleri (artış veya azalma)
- denge problemleri
- ağızda yanma hissi
- kabızlık
- öksürük
- ishal
- baş dönmesi
- uyuşukluk
- kuru ağız
- unutkanlık veya zayıf konsantrasyon
- ruh hali değişiklikleri
- mide bulantısı
- Panik ataklar
- boğaz ağrısı
- ağızda ağrı veya batma hissi
- iplik hissi
- yorgunluk
- uyku problemi
- idrara çıkma sorunu
- ağızda olağandışı tat
- zayıflık
Kıbrıs Sağlık Bakanı 2016 yılı başlarında, Cannabis Sativa (Esrar’ın Latince ismi) bitkisinden elde edilen yağın, özellikle kanser hastalarının terminal (ölüm sürecinde) acılarını azaltabilmek amacıyla doktor denetiminde olmak şartıyla Kıbrıs'a ithal edilip kullanımının serbest bırakılacağını açıklamıştı.
Öte yandan ülkemizdeki duruma bakacak olursak; kırmızı reçete ile yasallaşmasına rağmen hala daha sağlık bakanlığı onayına gerek duyuluyor. Bir kanser hastası yakınının reçetesiyle birlikte sağlık bakanlığına ilacı kullanabilmek için yaptığı başvurusu "endikasyon dışı/yurt dışı ilaç kullanımı kılavuzu gereğince; ilgili hasta için yapılan müracaat ülkemizde ruhsatlı/izinli tedavi seçeneklerinin tüketilmemiş olması nedeniyle uygun bulunmamıştır. hastanızda ruhsatlı tedavi seçeneklerinin kullanılmasına engel bir durum varsa belirtilerek başvurulması durumunda tekrar değerlendirilecektir." şeklinde bir cevapla reddedilmiştir.
Videoda; esrarın etken maddesi thc'nin kanserli hücreleri yok ettiği görülüyor
0 Yorum:
Yorum Gönder